1 Tuetut selaimet

Suomen syöpärekisterin tilastosovellus toimii kaikilla ajantasaisilla selaimilla kuten Firefoxilla, Chromella ja Edgellä (mutta ei esim. Internet Explorer 9:llä tai sitä varhaisemmilla versioilla).

2 Merkittävät muutokset

2021-10-22:

  • Vuoden 2020 ennakkotilastot nähtävissä valitsemalla valikosta “Minua kiinnostaa”, valinta “Ennakkotilastot 2020 (ilmaantuvuus)”. Ennakkotilastossa on vain uusien syöpien lukumääriä ja niistä johdettuja tunnuslukuja. Huomattava osa vuoden 2020 syöpätiedoista ei oltu vielä saatu ennakkotilastoja muodostettaessa. Siksi ennakkotilasto ei kerro vuoden 2020 koko syöpätaakkaa.
  • Vuoden 2020 syöpätapausten lukumäärä on todennäköisesti laskenut koronaviruksen vaikutuksesta. Ks. tiedote.
  • Muissa kuin ennakkotilastoissa viimeinen tilastoitu vuosi on 2019.

2021-04-28: Tilastojen viimeisin vuosi nyt 2019. Vuoden 2019 ennakkotilastot poistettu.

2020-10-23:

  • Vuoden 2019 ennakkotilastot nähtävissä valitsemalla valikosta “Minua kiinnostaa” vaihtoehto “Ennakkotilastot 2019 (ilmaantuvuus)”. Ennakkotilastossa on vain uusien syöpien lukumääriä ja niistä johdettuja tunnuslukuja. Huomattava osa vuoden 2019 syöpätiedoista ei oltu vielä saatu ennakkotilastoja muodostettaessa. Ennakkotilastoista voi siksi puuttua yhteensä jopa yli kaksituhatta syöpää.
  • Muissa kuin ennakkotilastoissa viimeinen tilastoitu vuosi on 2018.

2020-04-17:

  • Ilmaantuvuus-, kuolleisuus- ja elossaolotilastoja on laskettu nyt myös kolmijakoisen koulutustasotiedon mukaan.
  • Tilastot nyt vuoteen 2018 asti ja ne perustuvat vuoden 2018 alun kuntajakoon, sairaanhoitopiireihin ja erityisvastuualueisiin. Päijät-Hämeen sairaanhoitopiiri siirtyi Tampereen eristyisvastualueesta osaksi Helsingin erityivastuualuetta vuoden 2018 alusta lukien ja on nyt syöpätilastoissakin osana Helsingin erityisvastuualuetta.
  • Syöpätaudit “Munanjohdin” (C57.0) ja “Munasarjat” (C56) yhdistettiin ja ovat nyt osana syöpätautia “Munasarjat ym.” (C56, C57.1-4, C48.1-2 (Serous)). Tähän syöpätautiin lisättiin myös C57.1-4 syöpätaudista “Muut ja määrittelemättömät naisten sukuelimet” (ennen C55, C57.1-9, nyt C55, C57.7-9).

2019-05-27: Tilastot nyt vuoteen 2017 asti muissa kuin elossaolotilastoissa, jotka päivitetään myös pian. Muutimme otsikon “Ei sisälly ylläoleviin” alla olevien tautien ilmaantuvuustilastojen määritelmää siten, että nämä tilastot perustuvat nyt vain henkilön ensimmäiseen kunkin tautiluokan tautiin. Tämä lisäsi vertailtavuutta aikasarjojemme aikaisempien ja uudempien vuosien välillä. Muutimme myös syöpäkuolemien tilastointia siten, että laskemme nyt kaikki syöpäkuolemat riippumatta siitä, oliko kyseinen syöpä henkilön ensimmäinen syöpä vai ei. Tällä oli käytännön vaikutusta ainoastaan rintasyöpäkuolemissa, joita tuli nyt vuosittain enintään 56 lisää (vuodelle 2005; 6,7 % nousu).

2019-02-13 Sovellukseen lisätty erityisvastuualueittaiset elossaolotilastot viimeisimmälle 3-vuotisaikajaksolle tietyille syöpätaudeille.

2018-11-19:

  • monisyöpien käsittely muuttui: Olemme poistaneet tilastoista samalle henkilölle todetut saman tautiluokan syövät IARC:n (kansainvälinen syöväntutkimuslaitos, International Agency for Research on Cancer) ohjeiden mukaisesti.
  • seuraavat syöpätaudit poistettu: “Iho, ei-melanooma”, “Aivot, keskushermosto”, “Non-Hodgkin-lymfooma”, “Multippeli myelooma”, “Muu plasmasolutauti”, “Leukemia”, “Myeloproliferatiiviset kasvaimet”
  • seuraavat syöpätaudit lisätty: “Munanjohdin”, “Istukka, trofoblastitaudit”, “Penis”, “Iho”, “Ihon okasolusyöpä”, “Muut ja määrittelemättömät ihosyövät”, “Aivot, aivokalvot ja keskushermosto”, “Glioomat”, “Mengingeoomat”, “Keskushermosto, hermotuppikasvaimet”, “Muut ja määrit. aivokalvojen ja keskushermoston kasvaimet”, “Umpirauhaset”, “Lisämunuainen”, “Kypsät B-solukasvaimet”, “Muut kypsät T ja NK-solukasvaimet”, “Polysytemia vera”, “Myelofibroosi”, “Essentiaalinen trombosytemia”, “Muu myeloproliferatiivinen tauti”, “Myelodysplastiset ja myelodysplastiset/-proliferatiiviset oireyhtymät”, “Mastosytoosi”, “Muu, määrit. tai sekamuotoinen veri- tai imukudoksen tauti”, “Sukupuolielinten basaliooma”, “Kohdunkaulan vahva-asteinen levyepiteelimuutos (HSIL)”, “Kohdunkaulan adenokarsinooma in situ”, “Kohdunkaulan määrit. in situ karsinooma”, “Rinnan duktaalinen in situ karsinooma (DCIS)”, “Rinnan lobulaarinen in situ karsinooma (LCIS)”, “Rinnan muu tai määrit. in situ karsinooma”

3 Tilastojen tulkinta

Tilastojen tarkoitus on kuvata syöpätaakkaa Suomessa siten, että luvut ovat vertailukelpoisia yli ajan ja muiden maiden lukuihin nähden. Tästä syystä noudatamme tilastoinnissa kansainvälistä syöpärekisteröintiä ohjaavaa luokitusta ja monisyöpäsääntöjä. Olemme poistaneet tilastoista samalle henkilölle todetut saman tautiluokan syövät IARC:n (kansainvälinen syöväntutkimuslaitos, International Agency for Research on Cancer) ohjeiden mukaisesti muissa luokissa kuin otsikon “Ei sisälly ylläoleviin” alla olevissa luokissa, joissa sen sijaan olemme poistaneet kunkin tautiluokan ensimmäisen tapauksen jälkeen ilmaantuneet tapaukset. Suurin vaikutus näkyy rintasyövän ja virtsateiden syövän luvuissa. Esimerkiksi saman henkilön kaksi rintasyöpää, jotka histologisesti kuuluvat adenokarsinoomiin, näkyvät tilastoissa vain yhtenä tapauksena (ajallisesti ensimmäinen). Poikkeuksena ovat imukudoksen syövät ja verisyövät, joissa IARC:n tai syöpärekisterin omia monisyöpäsääntöjä ei ole toteutettu ja Suomen tilastoissa tapauksia on enemmän kuin vastaavissa kansainvälisissä tietokannoissa.

4 Aikasarjojen kattavuus

Alla olevassa taulussa on aikasarjojen aloituskohdat syöpätaudeille, joilla ne poikkeavat tavallisista aloitusvuosista. Tavallinen aloitusvuosi ilmaantuvuudelle, kuolleisuudelle ja vallitsevuudelle on 1953, ja elossaolotilastoille 1958.
Syöpätauti Ilmaantuvuus Elossaolo Vallitsevuus Kuolleisuus
Follikulaarinen lymfooma 2008 2013 2008 2010
Diffuusi suurisoluinen B-solulymfooma 2008 2013 2008 2010
Akuutti lymfoblastileukemia/lymfooma 1965 1965 1965 1967
Akuutti myelooinen leukemia 1965 1965 1965 1967

5 Minua kiinnostaa:

Valitse tarkasteltavien tunnuslukujen yleinen aihepiiri. Valinta vaikuttaa valittavissa oleviin rajauksiin, luokitteluihin ja arvoihin.

6 Rajaus

Etsi valintoja kirjoittamalla tekstikenttään ja tee valinta klikkaamalla e tsimääsi kohdetta. Valintoja voi olla useita kussakin valikossa. Poista jo tehtyjä valintoja tekstikentästä klikkaamalla valitun kohteen vieressä olevaa ruksia, tai painamalla valittua kohdetta ja painamalla askelpalautinta (Backspace). Hiiren käytön sijaan voit myös siirtyä valikosta seuraavaan painamalla Tab-näppäintä (edelliseen: Shift + Tab) ja kohteesta toiseen valikon sisällä ylä- ja alanuolella. Kohteita voi lisätä valittuihin kohteisiin painamalla Enter-näppäintä. Rajauksen tekemättä jättäminen jossain valikossa johtaa siihen, että tulokset esitetään kaikille olemassa oleville kohteille erikseen. Toisin sanoen vaikutus on sama kuin valitsemalla valikon kaikki kohteet.

6.1 Valitse sukupuoli:

Rajaa tulokset sukupuolen perusteella. Voit valita useita sukupuoliryhmiä. Tyhjä valinta vastaa kaikkien ryhmien valitsemista erikseen. Sukupuolen valinta voi rajata muita valintoja.

6.2 Valitse alue:

Rajaa tulokset alueen perusteella. Voit valita useita alueita. Tyhjä valinta vastaa kaikkien alueiden valitsemista erikseen. Koko maan lisäksi vaihtoehtoina hyvinvointialueet.

6.3 Valitse syöpätauti (ICD-10 -koodi):

Rajaa tulokset syöpätaudin perusteella. Voit valita useita syöpätauteja. Tyhjä valinta vastaa kaikkien syöpätautien valitsemista erikseen. Tarkasteltavia syöpiä ei voi rajata muuten kuin annettujen syöpätautien perusteella, eli esimerkiksi rajausta ei voi tehdä tiettyyn ICD-10-koodiin. Syöpätauteja voi hakea nimen perusteella kirjoittamalla tekstikentässä.

7 Näytä arvoja luokiteltuna:

Valitse, minkä muuttujan tai muuttujien suhteen tulokset taulukoidaan. Esimerkiksi valinta ‘Syövän levinneisyys’ esittää arvoja kaikille syövän levinneisyysluokille.

8 Näytä näitä arvoja:

Valitse mitä lukuja haluat nähdä. Vain valittuja arvoja piirretään diagrammissa, mutta taulukossa voidaan näyttää myös muita arvoja. Jos taulukkovälilehdessä on valittu näkymäksi “leveä taulu”, näytetään vain valittua arvotyyppiä.

8.1 Uudet syöpätapaukset (ilmaantuvuus)

8.1.1 Todettuja syöpiä

Uusien syöpätapausten lukumäärä tiettynä ajanjaksona.

8.1.2 Suhde per 100 000

Uusien syöpätapausten määrä 100 000 henkilövuotta kohden.

8.1.3 Suhde per 100 000, ikävakioitu (maailman vakioväestö)

Uusien syöpätapausten määrä 100 000 henkilövuotta kohden, mikäli väestön ikärakenne aineistossa vastaisi ‘maailman standardiväestöä’ (1-2). Tämä perustuu koko maailman ikärakenteeseen 1950-luvulla. Ikävakiointi mahdollistaa lukujen vertailun ikärakenteeltaan erilaisten väestöjen ja eri ajanjaksojen välillä.

8.1.4 Suhde per 100 000, ikävakioitu (Suomi 2014)

Uusien syöpätapausten määrä 100 000 henkilövuotta kohden, mikäli väestön ikärakenne aineistossa vastaisi Suomen ikärakennetta vuonna 2014. Ikävakiointi mahdollistaa lukujen vertailun ikärakenteeltaan erilaisten väestöjen ja eri ajanjaksojen välillä.

8.2 Syöpien aiheuttamat kuolemat (kuolleisuus)

8.2.1 Syöpäkuolemia

Syövästä johtuvien kuolemien lukumäärä tiettynä ajanjaksona. Alueelliset tilastot perustuvat henkilöiden kuolinvuoden kotikuntaan.

8.2.2 Kuolleisuus per 100 000

Syövästä johtuvien kuolemien määrä 100 000 henkilövuotta kohden. Alueelliset tilastot perustuvat henkilöiden kotikuntaan syövän toteamisvuonna.

8.2.3 Kuolleisuus per 100 000, ikävakioitu (maailman vakioväestö)

Syövästä johtuvien kuolemien määrä 100 000 henkilövuotta kohden, mikäli väestön ikärakenne vastaisi ‘maailman standardiväestöä’ (1-2). Tämä perustuu koko maailman ikärakenteeseen 1950-luvulla. Ikävakiointi mahdollistaa lukujen vertailun ikärakenteeltaan erilaisten väestöjen ja eri ajanjaksojen välillä. Alueelliset tilastot perustuvat henkilöiden kuolinvuoden kotikuntaan.

8.2.4 Kuolleisuus per 100 000, ikävakioitu (Suomi 2014)

Syövästä johtuvien kuolemien määrä 100 000 henkilövuotta kohden, mikäli väestön ikärakenne vastaisi Suomen ikärakennetta vuonna 2014. Ikävakiointi mahdollistaa lukujen vertailun ikärakenteeltaan erilaisten väestöjen ja eri ajanjaksojen välillä. Alueelliset tilastot perustuvat henkilöiden kuolinvuoden kotikuntaan.

8.3 Syöpäpotilaiden ennusteet (eloonjääminen)

8.3.1 Suhteellinen elossaololuku, ikävakioitu

Elossa olevien syöpäpotilaiden osuus tietyn ajan jälkeen syövän toteamisesta (elossaololuku) suhteutettuna samanikäisen yleisen väestön odotettuun elossaololukuun. Kuvaa syövän vaarallisuutta. Luku voidaan tulkita todennäköisyytenä sille, että potilas olisi elossa tietyn ajan jälkeen syövän toteamisesta, mikäli kyseinen syöpä olisi potilaan ainoa mahdollinen kuolinsyy. Esimerkiksi jos potilaista on viiden vuoden jälkeen diagnoosista elossa 75 % ja odotettu lukema on 95 %, on potilasjoukon suhteellinen 5 vuoden elossaololuku 75 / 95 = 79 %. Ikävakiointi mahdollistaa lukujen vertailun ikärakenteeltaan erilaisten väestöjen ja eri ajanjaksojen välillä.

8.3.2 Suhteellinen elossaololuku 5 vuoden kohdalla, ikävakioitu

Muuttujan ‘Suhteellinen elossaololuku, ikävakioitu’ arvo viiden vuoden jälkeen syövän toteamisesta.

8.4 Elossaolevat syövän saaneet ihmiset (vallitsevuus)

8.4.1 Elossaolevat syövän saaneet

Väestössä tiettynä ajanhetkenä elossa olevien henkilöiden lukumäärä, joilla on aiemmin todettu syöpä. Jaoteltu syövän toteamisesta kuluneen ajan suhteen. Esimerkiksi viisivuotisluku sisällyttää vain ne potilaat, joiden syöpä on todettu enintään viisi vuotta ennen kyseistä ajanhetkeä (esim. aikaisintaan 31.12.2005, jos tarkastellaan ajanhetkeä 31.12.2010). Alueelliset tilastot perustuvat henkilöiden kotikuntaan syövän toteamisvuonna.

8.4.2 Elossaolevat syövän saaneet per 100 000

Elossa olevien syöpäpotilaiden määrä 100 000 henkeä kohden tiettynä ajanhetkenä. Alueelliset tilastot perustuvat henkilöiden kotikuntaan syövän toteamisvuonna.

8.4.3 Elossaolevat syövän saaneet per 100 000, ikävakioitu (maailman vakioväestö)

Elossa olevien syöpäpotilaiden määrä 100 000 henkeä kohden tiettynä ajanhetkenä, mikäli väestön ikärakenne aineistossa vastaisi ‘maailman standardiväestöä’ (1-2). Tämä perustuu koko maailman ikärakenteeseen 1950-luvulla. Ikärakenteen vakiointi mahdollistaa lukujen vertailun ikärakenteeltaan erilaisten väestöjen ja eri ajanjaksojen välillä. Alueelliset tilastot perustuvat henkilöiden kotikuntaan syövän toteamisvuonna.

8.4.4 Elossaolevat syövän saaneet per 100 000, ikävakioitu (Suomi 2014)

Elossa olevien syöpäpotilaiden määrä 100 000 henkeä kohden tiettynä ajanhetkenä, mikäli väestön ikärakenne aineistossa vastaisi Suomen väestöä vuonna 2014. Ikärakenteen vakiointi mahdollistaa lukujen vertailun ikärakenteeltaan erilaisten väestöjen ja eri ajanjaksojen välillä. Alueelliset tilastot perustuvat henkilöiden kotikuntaan syövän toteamisvuonna.

8.5 Riski sairastua syöpään, %

Todennäköisyys sairastua syöpään ennen tiettyä ikävuotta. Riskiarvio perustuu syövän ilmaantuvuuteen sekä väestön kokonaiskuolleisuuteen kyseisen kalenterijakson aikana. Riskiarviossa on huomioitu, että osa väestöstä välttää syövän, koska kuolee sitä ennen muista syistä. Esimerkiksi syöpään sairastuu ennen 50:ttä syntymäpäivää n. 3 % miehistä ja n. 6 % naisista.

8.6 Riski sairastua ja kuolla syöpään, %

Todennäköisyys sairastua ja kuolla syöpään ennen tiettyä ikävuotta. Riskiarvio perustuu syöpäkuolleisuuteen sekä väestön kokonaiskuolleisuuteen kyseisen kalenterijakson aikana. Riskiarviossa on huomioitu, että osa väestöstä välttää syövän, koska kuolee sitä ennen muista syistä. Esimerkiksi syöpään sairastuu ja siihen kuolee ennen 50 syntymäpäivää n. 0.6 % miehistä ja n. 0.7 % naisista.

8.7 Ennakkotilasto 2022 (ilmaantuvuus)

8.7.1 Todettuja syöpiä, ennakkotieto

Uusien syöpätapausten lukumäärä tiettynä ajanjaksona. Ennakkotieto.

8.7.2 Suhde per 100 000, ennakkotieto

Uusien syöpätapausten määrä 100 000 henkilövuotta kohden. Ennakkotieto.

8.7.3 Suhde per 100 000, ikävakioitu (maailman vakioväestö), ennakkotieto

Uusien syöpätapausten määrä 100 000 henkilövuotta kohden, mikäli väestön ikärakenne aineistossa vastaisi ‘maailman standardiväestöä’ (1-2). Tämä perustuu koko maailman ikärakenteeseen 1950-luvulla. Ennakkotieto. Ikävakiointi mahdollistaa lukujen vertailun ikärakenteeltaan erilaisten väestöjen ja eri ajanjaksojen välillä.

8.7.4 Suhde per 100 000, ikävakioitu (Suomi 2014), ennakkotieto

Uusien syöpätapausten määrä 100 000 henkilövuotta kohden, mikäli väestön ikärakenne aineistossa vastaisi Suomen ikärakennetta vuonna 2014. Ennakkotieto. Ikävakiointi mahdollistaa lukujen vertailun ikärakenteeltaan erilaisten väestöjen ja eri ajanjaksojen välillä.

8.8 Viitteet

  1. Segi M. “Cancer mortality for selected sites in 24 countries (1950-57).” Department of Public Health, Tohoku University of Medicine, Sendai, Japan. 1960. 2. Doll, R., P. Payne, and J. Waterhouse. “Cancer incidence in five continents, Vol. I.” Geneva: Union Internationale Contre le Cancer (1966).

9 Tulosten esittäminen

Valitse haluatko nähdä tulokset taulukkona vai diagrammina klikkaamalla välilehtiä sivun oikealla palstalla.

9.1 Puuttuvat arvot

Jotkin haetut arvot saattavat olla puuttuvia (merkitty “-” taulukossa). Tällöin arvoja joko ei ole voitu laskea (esim. tiettyjen aikasarjojen alkupäät) tai ne on sensuroitu syöpäpotilaiden yksityisyyden turvaamiseksi: Kaikki lukumäärät 1, 2, 3 ja 4 ovat aina sensuroituja.

9.2 Diagrammi

Diagrammin tyyli vaihtelee riippuen valituista arvoista ja liian monimutkaisia kuvia ei piirretä. Esimerkiksi aikasarjakuvissa eri ryhmien maksimimäärä on kahdeksan. Voit piirtää karttoja valitsemalla aluevalikossa hyvinvointialueita. Lisäksi kutakin aluetta kohden täytyy olla vain yksi rivi valintojen tuottamassa taulukossa. Voit tallentaa piirretyn kuvan tietokoneellesi painamalla “.png”-nappia.

9.3 Taulukko

Voit tarkastella taulukkoa “pitkässä” (Pitkä taulu) tai “leveässä” (Leveä taulu) näkymässä. “Pitkässä” näkymässä saatetaan esittää lisäksi myös muita arvoja kuin mikä on valittu. Taulun rivejä voi järjestää uudelleen painamalla sarakkeiden nimiä, ja rivejä voi suodattaa hakemalla rivejä Etsi-kentässä. Huomaa, ettei koko taulua yleensä näytetä kerralla, vaan se on jaettu useille sivuille, joiden välillä voit navigoida taulun alla olevilla napeilla. Haetun taulun voi tallentaa omalle tietokoneelle painamalla “.xlsx”- tai “.csv”-nappia, jotka tallentavat taulun nimensä mukaisina tiedostoina.

10 Lisenssi ja suositeltu viittaus

Suomen Syöpärekisterin tarjoama aineisto on lisensoitu CC BY 4.0 -lisenssillä. Suositeltu viittaus: Suomen Syöpärekisteri, https://tilastot.syoparekisteri.fi/syovat, datan päiväys 03.07.2023, sovelluksen versio 2023-08-31-001